• contact@culmea.ro
  • +40 725 178 322

Despre apele florale

  • 2023-05-02 21:23:19
  • Publicat de : culmea.ro
Ce sunt apele florale?

Uleiurile esentiale pot fi obtinute dintr-o gama larga de plante, inclusiv flori, frunze, tulpini, radacini, fructe sau samburi. Plantele cele mai frecvent utilizate pentru obtinerea uleiurilor esentiale prin distilare sunt: lavanda, menta, rozmarin, eucalipt, bergamot, camfor, ienupar, lamaia, tea tree, neroli, scortisoara, si cuisoare, acestea fiind si cateva dintre cele mai populare uleiuri esentiale naturale pe care le puteti comanda si de pe site-ul nostru https://culmea.ro/

Fiecare planta contine un amestec unic de compusi, care sunt utilizati in diverse aplicatii, cum ar fi aromaterapie, cosmetica, alimentatie, igiena personala si medicina. Recomandarile nostre sunt legate stict de aromoterapie, cosmetica si relaxare, in celelalte cazuri rugandu-va sa va adresati specialistilor.

Pentru obtinerea uleiurilor esentiale de inalta calitate este importanta utilizarea plantelor proaspete sau uscate sanatoase si sa se ia in considerare momentul optim de recoltare, care poate varia in functie de specie. De asemenea, metoda de distilare utilizata poate avea un impact semnificativ asupra calitatii si cantitatii de ulei esential obtinut.

In procesul de distilare cu abur, pe langa uleiul esential, se mai obtine si un produs numit "apa florala" sau "hydrolat". In timpul distilarii, vaporii de apa traverseaza materia prima, extragand uleiurile volatile si alti compusi activi din planta. Vaporii se condenseaza apoi in starea lichida, formand astfel apa florala. De obicei, acestea sunt foarte concentrate, deoarece contin o cantitate mare de substante active in compozitia lor.

Acesta este un lichid parfumat care contine compusi volatili din planta distilata, dar in concentratie mai mica decat uleiul esential. Cu alte cuvinte, apele florale sunt solutii apoase care contin uleiuri volatile, acizi organici, esteri si alte substante active din plante.

Apele florale au fost folosite de mii de ani in scopuri medicinale si cosmetice. De exemplu, in antichitate, apa de trandafir era folosita pentru a calma iritatiile pielii si pentru a curata fata

Apa florala poate fi utilizata in cosmetice, produse de igiena personala si produse alimentare, dar si ca tonic pentru piele sau ca aditiv in apa de baie. De asemenea, in aromaterapie poate fi folosita ca baza pentru uleiurile esentiale diluate.

Uleiurile esentiale si apa florala sunt folosite intr-o varietate de scopuri:
- in aromaterapie. Apele florale sunt utilizate pentru a crea atmosfera relaxanta prin pulverizare in mediul ambiental si ajuta astfel la relaxare prin inhalarea vaporilor acestora sau prin adaugarea acestora la uleiuri de masaj, baie sau in umidificatoare in mixul cu uleiuri esentiale. De exemplu, apa de lavanda poate fi folosita pentru a calma anxietatea si pentru a imbunatati somnul.
- in produsele cosmetice: Apele florale pot fi adaugate la produse cosmetice precum cremele, lotiunile, sapunurile si parfumurile, prin inlocuirea apei, pentru a adauga proprietati terapeutice sau pentru a imbunatati mirosul acestora.
- in ingrijrea zilnica. Apa florala poate fi utilizata pe post de parfum de corp sau ca lotiune tonica datorita proprietatilor terapeutice ale plantei. De exemplu, putem folosi zilnic apa florala de lavanda sau cea de trandafir pe ten cu efect benefic asupra pielii, bucurandu-ne in acelasi timp de aroma deosebita a acestor ape florale. 
Apele florale pot fi utilizate singure sau in combinatie cu alte ingrediente pentru a ajuta la tratarea unor probleme ale pielii sau pentru a imbunatati starea tenului si parului.

Un aspect inedit legat de apele florale este acela ca pot fi folosite pe textile, pulverizate direct pe materiale pentru a le parfuma si a le adauga o nota fresh. Insa, inainte de a folosi apa florala pe orice material, este recomandat sa se testeze pe o zona mica pentru a verifica daca nu cauzeaza patare sau decolorare. Culoarea apelor florale poate varia de la transparenta la usor galbena, insa nu are un impact major asupra culorii textilelor. Totusi, exista un risc de patare, astfel incat este important sa se testeze pe o zona mica inainte de a se folosi pe o suprafata mai mare.